Cukrová vata



Naše cukrová vata ............. :o)

 

Cukrová vata by určitě neměla chybět na žádné správné akci!

 

Nabízíme ji v široké škále chutí a barev, navinutou na špejli nebo balenou v sáčku či v kelímku.

 

Naše cukrová vata je suchá, nelepí se, používáme profesionální stroje s hygienickými atesty.


 Co je to ..... ??

 Cukrová vata je zvláštní druh cukrové sladkosti, která je tvořena typickou lehkou, vzdušnou hmotou o různé barvě v závislosti na použitém barvivu a příchuti. Vzhledově i na dotyk je podobná vatě. Vyrábí se roztavením krystalického cukru na karamel, který je pak vháněn do bubnu, ve kterém se ochlazuje a zpátky cukernatí. Tato vzniklá slabá vlákna se pak namotávají na špejli a podávají ke konzumaci.

 

Jedná se o oblíbenou pouťovou sladkost, která se prodává u stánků. Častá barva cukrové vaty je růžová, ale je možno zakoupit i modrou, zelenou atd.

 


Cukrová vata podporuje růst kostí

Vzpomínáte, jak jste si po dlouhém čekání ve frontě nesli vítězoslavně na špejli zelenou, růžovou, modrou nebo dokonce žlutou cukrovou vatu a jak chutnala fantasticky? Vězte, že tenhle pamlsek se může stát převratným materiálem na poli medicíny!

Kolotoče, autíčka, střelnice, želé hadi, sekaný turecký med a cukrová vata jsou i v dnešní době stálicemi na všech poutích.
Vědci z New Yorského Medical Center přišli na to, že tento sladký a přitom lepivý materiál (vata) je ideálním prostředím pro růst lidských tkání - kostí, kůže, svalů nebo i tuku.
Principem je to, že se na vytvořenou cukrovou vatu nalije hustý chemický roztok, který se nechá ztuhnout. Po zatuhnutí se vata ponoří do vody, a díky tomu, že se vata částečně rozpustí, vytvoří se v ní drobné kanálky, které se obloží buňkami. Buňky tvoří základní jednotku pro stavbu nových cév a v případě, že se na ně dá roztok nezralých buněk tkáňového typu (např. pojivové svalové tkáně), pak se začne vytvářet nová tkáň se sítí nových cév.
Zdá se, že je cukrová vata je nejenom výtečnou sladkou pochoutkou mnoha generací…